C.V.

Ton de Kort Basbariton Ton de Kort is een regelmatig gevraagd gastsolist voor concerten en oratoria. Daarnaast is hij actief in opera en operette. Het aantal rollen dat hij bij verscheidene verenigingen vertolkt heeft, is inmiddels omvangrijk. Zie http://www.tondekort.nl 

Hij zong zijn eerste solo’s tijdens zijn middelbareschooltijd in een musicalproductie en op leerlingenavonden. Het kerkkoor waar hij lid van was, bood hem kansen om zich als solist te laten horen. Zijn zangstudie in combinatie met deelname aan de operaklas aan de Tilburgse Muziekschool gaf een nieuwe impuls aan zijn zangcarrière. Hij kreeg er les van Ralph Beckers. Daarna studeerde hij verschillende jaren bij de Rotterdamse zangpedagoge Jo Bollekamp en momenteel volgt hij lessen bij de internationaal vermaarde alt Joke de Vin.Zijn debuut maakte hij in “Die schöne Helena” van J. Offenbach. Enkele belangrijke rollen die hij verder vertolkte zijn: Ollendorf in “Der Bettelstudent, Baculus in “Der Wildschütz”, Jupiter in “Orphée aux enfers”, Falke in “Die Fledermaus”, de titelrol in “The Mikado”, de Pirate King in “The Pirates of Penzance”, Janczi en Cunlight in ‘Viktoria und ihr Husar’, Papageno in “Die Zauberflöte”, Kaspar in “Der Freischütz”, Pirro in “I Lombardi” en Lord Valton in “I Puritani”.
Met de Bredase Opera o.l.v. Lex Wiersma maakte Ton de Kort concertreizen naar Wenen, Krakau, Salzburg, Dresden en Leipzig, in het najaar van 2012 naar Engeland (Kent). In juni 2014 reisde de Bredase Opera naar Italië (o.a. Bolzano en Merano) waar verschillende operaoptredens werden verzorgd met Ton als basbaritonsolist. Op zondagochtend werd tijdens de eucharistieviering de Krönungsmesse van Mozart uitgevoerd in Merano.
Bij het Muziektheater Brasschaat werkte hij in 2001 mee aan de productie van “Die Fledermaus”. In het voorjaar van 2009 speelde hij bij dit gezelschap de rol van Mirko Zeta in “Die Lustige Witwe”.

Hij zong als solist in werken van diverse componisten uit verschillende stijlperioden o.a. in werken van Bach (Magnificat), Beethoven (Chorfantasie, Mis in C), Bellini (Messa di Gloria), Dvořák (Bijbelse Liederen, Te Deum), Gounod (Caecilia Messe), Händel (Utrechter Te Deum), Haydn (Paukenmesse, Die Schöpfung, Die Jahreszeiten), Mozart (diverse missen, waaronder de Krönungsmesse), Pärt (Jezus in de Passio), Purcell (Cantate O sing unto the Lord), Puccini (Messa di Gloria), Rossini (Stabat Mater), Saint Saens (Oratorio de Noël), Schubert (Mis in F), Schumann (Mis in C moll), Suppé (Requiem) en Stoop (Stopping to take notes). 

Tijdens de succesvolle Spanjaardsgatconcerten van 2010 trad Ton de Kort op met de TNT-postharmonie, het Bredase Operakoor, sopraan Waldin Roes en musicalster Ben Cramer. Ook in 2012 was Ton de Kort gastsolist tijdens de afsluiting van de Spanjaardsgatconcerten. 

Hij trad op met verschillende harmonieorkesten. Met de Koninklijke Harmonie “Volksvlijt en Volksvermaak” uit Waspik maakte hij een radio-opname van de “Songs of Abelard” van N. Dello Joio. 

Hij werkte mee aan wereldpremières van composities (o.a. Schipperskunst 2011 en Three Lorca Songs 2014) van Paul van Gulick, Palette de Van Gogh 2013 van Desiree van Warmerdam, Hommage à la Bretagne 2015 van Ad de Jong.

Vele malen verleende hij reeds zijn solistische medewerking aan het Consortium Musicum Divertimento op concertreizen naar Zuid-Duitsland en naar diverse locaties in Frankrijk. De afgelopen jaren werden  succesvolle concerten gegeven in Brétagne o.a. Vitré en Dol-de-Bretagne. Voor 2017, 2018, en 2019 staan concertreizen naar Tsjechië gepland. Zie ook: Agenda. 

Advertentie